Tuesday, December 28, 2010

Kehidupan Akhir Zaman

Selamat menjelang tahun baru rakan-rakan!

Orang ada blog, gatai gak nak buat blog. Tapi bab-bab update, haram malaih! Tak happening lah we all! Walaupun ngeblog ni takdak la dapat duit pun, ianya juga tak kena bayaq duit untuk ngeblog. Sekoq-sekoq bz sebenaqnya.

Memandangkan ini dah hujung taun, biasanya orang akan bercakap tentang azam taun baru, summary untuk taun semasa, nak celebrate new year kat mana. Cliche! Tambah-tambah kat fesbuk. Sungguh berbulu biji mata membacanya. Tapi dalam berbulu-bulu tu pun, aku tau hangpa pun sama saja. Mesti paling tidak pun ada azam taun baru atau erti kata lain, teruskan berazam azam yang sama sampai ke tua.

Azam taun baru pun cliche macam besa la. Berenti merokok (sebab duit takdak). Kuruskan badan ( baju tak muat). Jadi lebih rajin (rajin untuk meneruskan azam yang sama). Bla bla bla. Sapa la yang jadi pioneer dalam arena keazaman ni. Aku harap bukan Azam Dungun la. Ini azam memang tau tak bleh pakai punya. Paling lama dapat bertahan aku rasa 2-3 bulan. Itu pun kalau hang kategori yang cekal. Besanya, 2-3 minggu pun dah dikira pencapaian yang remarkable. Cukup la pasai azam ni. Meluat nak bercerita. Buat sakit hati sajua.

New year taun ni, abang-abang KL dengaq kata nak pi celebrate kat Desaru. Ok, selagi hangpa takdak family ni, pi lah dulu. Aku la ni nak pi Jusco pun tak lepaih. Aktiviti mengeteh pun dah dicutdown macam peruntukan tahunan. Paling terbaik, pagi 1 Januari 2011 aku ada meeting awal tahun kat sekolah. Terbaik? Ya, tak baik merungut tentang tuntutan tugas kerja. Jadi, kat mana rasional untuk nak pikiaq nak celebrate kat mana? Tak dapat tengok bunga api, aku tengok bunga orkid kat muka pintu rumah pun jadilah. Hangpa pi lah Desaru tu. Pesan aku, jangan tinggal solat. Masing-masing nak jadi laki orang dah.

Time aku menaip ni, Tareeq ngan Wanie dok tdoq dalam bilik. Ini moment yang rare bagi aku sebab aku rasa la ni peruntukan masa untuk aku dalam seharian amat terhad. Jadi, aku memang tak dapat nak luangkan masa sebaiknya untuk sebarang komitmen di luar arena kekeluargaan.

Ok la, disebabkan aku nak berak, aku berenti menulis sampai setakat ni. Mampuih pi kalau entri ni macam haram pun sebab tuntutan qada hajat tu lagi penting dari mengadap internet.

Tuesday, December 14, 2010

Semangat Kena Ada

Esok malam pasukan bolasepak Malaysia akan menentang Vietnam dalam separuh akhir pertama Piala AFF Suzuki.Kepada semua pemain,main elok-elok,biaq kita leading banyak-banyak,jangan dok ingat artis kat rumah sangat.Ingat,peminat bolasepak tanah air sanggup mai dari jauh semata-mata nak menyokong pasukan negara.

Semangat melawan kena ada,jangan nak belawan tumbuk ja.Dalam padang jangan jadi star,anggap kita ni insan kerdil di mata bolasepak dunia sudah.Kalau anggap kita ni gergasi Asia satgi hangpa suma lupa daratan.Biaq berpadan la nak menganggap sapa kita ni.


Ok,cukup takat ni.Aku nak pi main futsal pulak.

Untuk Kekanda Siam Yang Jauh Di Lipis

Wednesday, December 8, 2010

Harimau Malaya

Malaysia 1 - Indonesia 5
Malaysia 5 - Laos        1


Keputusan macam ni jarang-jarang berlaku dalam mana-mana kejohanan bola sepak.













Power punya team nih..

Monday, November 22, 2010

Arwah Nawi,Siam & Badul

Kepada rakan-rakan taulan,walaupun impian tak kesampaian,anggaplah ianya tetap kejayaan bagi kita.
Aku tujukan lagu ni untuk arwah,tanda ingatan telus disampaing lagu yang menggamit perkenalan kita.


Wednesday, November 17, 2010

A Band That Never Was.


"If I ever be a composer, I will mainly write about my past" Hence, came the name Rear View Mirror.




*******************************************




  1. Sebuah perakam linguaphone, di sebuah bilik asrama, di sebuah kolej. Dua buah gitar kapok, 3 orang gila. Tuning tak reti. Ingredient sebuah band? Kaji balik.
  2. Setahun berlalu. Line up di rombak. Drummer di Alor Setar. Bassist di Skudai. Lead guitar di Bangi. 2nd guitar di Kuala Terengganu. Gila? Memang gila.
  3. Jamming? Tak pernah line-up penuh. Mesti ada sessionist. They never made it. They never made it big, and never make it into the scene. And the track? Two.



Elissa Steamer - berkisar tentang kecintaan pada awek yang total stranger.

"The leaves are falling down, my words are getting dumb..."

I'm loving you tonight - memahami perasaan kekasih yang kompleks.

"Step back from hesitance, ignore the distance.. oh how I'm missing you.."



But the almighty took him away. Took him away. Away from them. For good. 2004.


al-fatihah kepada arwah khairul naim aka nawi


Though the years has passed by, the band along with your spirit, lives on forever, sick dude!


Monday, November 8, 2010

Order of the Trapezoid

2426, Jalan Cheneras,
Kampung Tempoyang
27200 Kuala Lipis


Salam abang-abang yang dok jauh di KL sana.

Berita terkini yang saya dapat, Alkaline Trio dikhabarkan merupakan salah seorang pembayar yuran Freemason. Tapi, bila dah selidik-selidik balik, ternyata berita itu palsu. Ini kerana Matt Skiba dan Derek Grant bukanlah satu geng dengan Winston Churchill dan Nicolas Cage tapi sebaliknya di bawah perlindungan satu lagi organisasi yang agak dahsyat rukunnya iaitu Order of the Trapezoid atau nama glamer mereka - Church of Satan.

Adinda di sini gagal mengenalpasti pulak hubungkait trapezium dengan satan tapi yang pasti, depa ni mesti takdak Belia 4B kat California. Sebab tu yang join pertubuhan bukan-bukan. Tiapa lah, OOTT/COS ni mesti tak up sangat sebab baru hari ni dengaq.

Adapun berbalik kepada pertubuhan klise - Freemason itu, Saddam Hussein tu depa kata mason 33rd degree. Pasai apa mati gak? Kalau ikut degree Freemason, 33rd degree tu paling kaw la. Dan takdak kena mengena dengan 98 degree sebab depa tu bawah kongsi lain. Macam-macam la orang zaman la ni.


Mungkin dia lupa nak bayaq yuran bulanan persatuan kot?


Lain-lain berita, Tareeq Haidar (bukan Tareeq Aziz ya?) sedang menikmati proses kenaikan berat badan. Tarikh tidak rasmi, 30/11 - 3/12 nanti kami akan berkampung di Ampang kerana mama Tareeq kena berkursus di sana.

Dan adinda perhatikan, kakan-kakanda dah jarang mengupdate status Facebook. Bila kakanda bilang adinda ni childish sebab masih lagi update status, suka adinda nak habaq yang adinda ada akaun Facebook awai lagi kot dari kakanda suma? Ini menunjukkan adinda setia pada yang satu. Haha. Hakikatnya, adinda windu gilerr dOwh kat kakanda sumerrr.

Sampai ketemu lagi.


P/S : Kalau benar Malaysia ini dibina oleh Freemason, selamatkanlah hambamu, Ya Allah!


Adindamu,

Siam bin Bakar. (tiada abunya kerana terbakar habis)

Wednesday, October 13, 2010

Thursday, September 30, 2010

Membaca Itu Berat

Pagi-pagi macam ni aku ada masa sikit. Sebab time-time ni semua orang dalam sekolah tengah bersiap-siap untuk itu dan ini. Jadi aku pun ada terfikir tentang apa yang terbuku dalam benak aku selama bertahun-tahun lamanya. Sebagai seorang cikgu yang bertanggungjawab, ada baiknya aku kongsi dengan hangpa.

Dari kecik sampai la besaq panjang, kita disogok dengan kemuliaan budaya membaca. Kat sekolah aku, budak dipaksa baca buku. Dipaksa pinjam buku. Memang warga cikgu mengharapkan murid-murid dapat menjiwai trend membaca ni. Tapi, membaca ni satu jenis seni. Seni yang berat bagi aku. Ini semua gara-gara Mr. SK Ibrahim. Dia bagi aku pinjam satu novel ni. Novel tu ubah persepsi aku terhadap pembacaan dan menyebabkan aku rasa membaca ini suatu seni yang dalam.

Membaca ini diverse trendnya. Macam muzik, membaca pun ada banyak genre. Membaca majalah Mangga dapat menambahkan ilmu tentang lurah buah dada dan bicara yang kononnya romantis. Kalau baca komponen sastera pulak, kita belajar bercakap belit-belit. Bagi aku, sasterawan ni tak jujur orangnya. Hang ada benda nak share, hang putaq sana, hang putaq sini. Metafora yang melampau pun boleh buat orang jadi gila. Trend paling evergreen adalah membaca akhbar. Sapa-sapa pun baca paper baik yang mainstream hinggalah ke underground.

Dalam era serba daif ini, muncul pulak trend membaca blog. Hingga fenomena blogging jadi up bila ada term blogwalking, blook dan macam-macam term yang rare. Pembacaan blog ni sebenarnya baguih sebab kita dapat knowledge yang variety. Setakat semalam, entry paling menarik aku pernah baca dalam blog adalah cara-cara melancap. Ini tak termasuk lagi penulisan-penulisan radikal, politik, dan juga blog ekspresi seorang bohsia. Genre blogging ini lagi luas dari pembacaan buku. Kalau baca blog macam peluru-peluru dari langit, ada ok la bagi aku. Ini blog agak universal dengan ada excerpt dari pemikiran ethic hardcore dan juga Noam Chomsky. Kalau nak pembacaan sedikit punkrock, boleh try ricecooker atau nizang. Tapi setakat hari ini, aku tak jumpa lagi blog berkiblatkan zapin atau dondang sayang. Sapa ada info tolong share la sikit.

Itu tak kira dengan seni Freemasonry, Illuminati dan juga lain-lain kultus macam kultus pengemis, kultus teratai, kultus Pheonix. Kalau Goethe, Socrates dan Democritus ada blog, pasti lagi sakit hati nak baca.

Pendek kata, membaca ni boleh buat seseorang isim. Pembawaan dalam trend membaca ni kena betul. Paling selamat ialah baca sms awek dan baca result 4D. Ini pembacaan paling true dan selamat. Peluang untuk terpesong bidaah tu secara relatifnya amatlah rendah.

Hingga ke pagi ini, blog paling selamat aku layari adalah Rambut X Kembang. Ringan dan toyyiba. Tambah-tambah lagi penulis blog tu pun nak menikah tak lama lagi.

Friday, September 17, 2010

Baru nak start Raya

Posa dah abih. Raya tak abih lagi. Kuih raya duk berlonggok lagi. Tapi ujung bulan nanti baru pi cari. Lemag ketupat dah abis kat kampung. Tapi nasik himpit boleh cari kat open house. Duit dah habis lepaih raya ni..tapi







..ada orang boleh beli blackberry. Dasyat gila. Betui-betui kaya.

Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya

Salam Aidilfitri kepada semua.Harap diampunkan segala kesilapan sepanjang perkenalan kita semua.
Kepada yang memandu,hati-hati dijalanraya, ingatlah orang yang tersayang.

:)

Rindu lemang,serunding,ketupat,kuih muih n tak sabaq nak pakai baju raya!!!

:-macam budak-budak!

Flogging Molly - Seven Deadly Sins - Live

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Al-Mubarak

Bulan paling mulia dalam kalendar Islam dah pun tiba.
Diharap rakan-rakan sekalian takdak sorang pun buat-buat lupa niat atau uzur mengalahkan pompuan.Huh!

Sama-samalah kita muhasabah diri di bulan yang penuh keberkatan.

Salam Ramadhan Al-Mubarak  :)

Wednesday, July 14, 2010

Cuti - Cuti Tahun Baru

New Year 2010

Kami memerlukan satu percutian yang sebegini lagi ujung tahun ini. Aktiviti rasmi tiap-tiap tahun sebelum kawin.

Oiii. Duit tiket kapal terbang bulan depan dah boleh collect! Jangan nak buat mengelat tak tentu pasai.

Wednesday, May 12, 2010

Berempathy


antara deligasi


keberangkatan

penceritaan


ajk atucara


ajk makanan


ajk pengukur jalan dan model sambilan majalah Mangga


ajk keselamatan dan ajk keceriaan


ajk pawer renjes


ketua rombongan


kawasan penempatan

:-akan bersambung...

Tuesday, April 13, 2010

Antara Audit,Bandung & Solo Weekend

"weiii..mcm mana ni,Audit masuk company aku isnin ni..aku tak leh p Bandung la.."

Dengar ja dari mulut Pett macam tu,aku sangat-sangat menggelabah.Mana taknya,sebab aku dengan Pett akan balik ke Jakarta dari Bandung awal sikit dari budak-budak lain.So,aku solo.cilakak!!
Bapak hensemnya aku berjalan sorang-sorang kat Bandung tu.Kalau Nia Ramadhani sudi teman takpa la jugak kan.







                        Bajet nak lepak hotel ni.


to Pett:-weekend ni pi la tengok wayang dengan awek..:)

Saturday, March 20, 2010

"Saya tidak terlibat..."


Ammar Alfian atau nama sebenar Pett Suhaimi, telah menafikan penglibatan beliau dalam group facebook yang mengancam kewujudan wartawan-wartawan Malaysia. Kami sentiasa mengharapkan yang terbaik bagi Pett Suhaimi dan Puteri Sarah Liyana.

untuk berita penuh, sila klik di sini.

Monday, March 8, 2010

The Good, The Bad and The Evil

I read this quote on a tee in Phuket. It goes like this:

"Good guy goes to heaven,

bad guy goes to Patong.."


Next destination, Johor Bahru - Singapore. Amacam? Hangpa berkayuh dari KL, aku naik train ngan Wanie. Ada ok ka kawan?

Wednesday, February 24, 2010

Entri sulong

Saat bertukar minit, minit bertukar jam...detik2 itu aku perhati tepat, pegun tak berganjak. Resah, susah, payah, semua aku rasakan..Bak kata orang lama, "masa suka sesaat, masa kerja sampai kiamat".
Mengadap muka bos hindu bermata juling ku berjam2 lamanya. Kerap juga aku bertanya, adakah dia sedang bercakap dengan aku, aku dengan orang-orang di bangunan sebelah. Komposisi bebola matanya sering mengelirukan aku. Tapi aku terus fokus dengan kata-kata yang keluar dari bibirnya untuk mengelakkan dimaki hamun jika gagal mengikut arahan kelak. Acap kali, jasadnya telus..aku tidak lagi fokus padanya..fikiran ku bermain-main. Memikirkan halwa rasa yang ingin ku penuhi pada penghujung hari nanti. "Yu are you still here?"tegur team leader hindu bermata juling ku. Lamunan ku terhenti..terus aku kembali kepetak pertama dan kedunia realiti ku. "Yes..yes..you dont see me going anywhere dont you?" aku cuba berseloroh..komposisi mata sumbang tadi bagaikan kembali betul apabila ku lihat matanya merenung sedikit loya dengan gurauan substitution aku tadi..
Aku terus menanti..hingga penghujung hari..pasir "hour glass" ku yang melemaskan aku teleh mulai memenuhi ke bahagian bawah megikut hukum graviti..... semakin membebaskan nafas ku. DONGGGGG!!aturan jarum jam yang paling aku suka sekali telah menzahirkan dirinya. Dengan siulan aku melangkah turun dari lantai 19 ke bawah. Udara aku rasakan lebih mudah untuk dihirup, matahari bersinar gembira, burung-burung berkicau merdu, bunyi hon mobil-mobil yang memenuhi setiap pelusuk kota kudengari bagaikan nyanyian merdu A.R Rahman. Satu sahaja tujuan ku, misi ku, objektif ku..pulang ke teratak hasil titik peluh ibu bapaku. org putih kata "In other words, going back to my comfort zone". Setibanya di destinasi.....

Apa yang ku nanti? Apa yang aku idamkan sebenarnya? Dari pagi hingga ke petang?

Untuk berjumpa kekasih hati ku yang bersaiz 17"..kulitnya putih melepak, kaki-kakinya gagah menyusuri tanah merah. Dia tidak pernah marah, merajuk, berperangai macam pukimak dan meloyakan.Apa sahaja mahu ku, diturutkan saja. kemana sahaja, bila-bila masa sahaja.  Menemani nya ke kebun bunga di petang hari adalah satu anugerah kepada ku kini. Aku HEPI..
(hahaha..padan muka korang baca panjang-panjang!!

MAMAT NI ADALAH RUJUKKAN AKU:

Friday, February 19, 2010

Antaranya


baju kaler hijau tu berasal dari bangladesh tapi dah lama menetap kat Malaysia,KLCC naik sedikit sebanyak dari hasil kudrat tulang 4 kerat dia..:p

Thursday, February 18, 2010

Kawan Kawan Tak Mahu Lawan

A Cirlce of Friends dalam bahasa omputih. Kita terjemahkan kepada bahasa melayu yang lebih kurang maksud dia iaitu Sebuah Bulatan Kawan-kawan. Aku main rembat saja tu. Jangan percaya sangat makna yang aku transelit tu. Apa yang penting pemahaman individu itu sendiri terhadap sesuatu perkara yang dia lihat. Aku faham maksud lain, lu orang mungkin ada maksud lain. Tapi isinya tetap sama. Tentang kawan-kawan.

Kawan-kawan yang bersama susah senang adalah sahabat. Kawan-kawan ini tidak menikam kawan-kawan lain dari belakang atau depan depan. Bulatan itu boleh jadi besar dan kecik. Tapi kita masih dalam bulatan tersebut walaupun bulatan itu hanya sebesar zarah. Ia masih bulat yang belum putus. Kita masih boleh bernafas walaupun sempit.

Kawan-kawan datang dari segala macam planet. Perangai masing-masing tak sama. Tapi tetap berkawan sebab ada benda yang sama tentang kawan-kawan. SERASI. Tiada kompromi. Kita bersyukur kerana kita ada kawan-kawan. Walau pun dari mana dia datang. Kita tak pernah kisah. Kita tetap kawan-kawan.

Kawan aku dari Thailand. Tapi warganegara Vietnam. Fasih berbahasa utara.

Kawan aku dari Bosnia. Boleh bercakap bahasa melayu.

Kawan-kawan jugak tak terasa kalau kita bergurau senda macam ni.Kan?

Kasi Tawan!!

Hutan Kemensah!!..kau akan ditawan empat sekawan dengan berbasikal..
Sungguh tinggi cita-cita mereka berempat.Yu,Art,Arm & Pett yang tidak pernah dikenali namun sgt bersemangat dalam misi terbaru menawan seluruh hutan Kemensah.

Tapi baru kayuh 2km dah singgah rumah kakak Siam makan nasik.

Pilot Entry.




Ekmal - basikal

Yu - basikal

Pett - bakal basikal

Siam - kayuh gak.. benda lain la tapinya..